BELGRAVE HOUSE
BALMORAL

Renovation raise and build in

This narrow lot house is a prime example of character pre-war homes in the Balmoral/Hawthorne area. With many years of odd additions and funky paint jobs (currently teal green, yellow and red…) the clients wanted to restore what they could of the existing house, extend slightly at the rear for a new master suite, raise it up and build a new open plan living/dining/kitchen area that leads out to the yard and new pool, with an additional media room and bedroom at the front.

There were a few challenges with the design. Firstly retaining the existing ceilings, walls and windows from the original house meant the floor plan had to stay more or less as is, with minor tweaks and clever placement of the stairs and new doors required to achieve this. There was also the need for the master to be at the rear for views over the pool, and an open sitting room at the front to take advantage of the city views.

Another challenge was the width, which meant careful consideration for room placement and size on the lower level, and moving the house slightly to have over 1m clear on either side of the house. To save space, a carport was proposed instead of a garage.

The design at the front aims to complement and celebrate the original house, while the rear is a modern take with bay window in the master bedroom overhanging the below, weatherboard cladding and sleek window hoods.

Due for completion early 2020 in 2 stages.