JONES HOUSE
AUCHENFLOWER

Renovation and extension

This recently DA approved design in Auchenflower is a raise and build in of an old character Queenslander. The breif from the clients was to retain as much of the original character of the house and maximise the existing backyard and pool which is already well landscaped and north-east facing. Being a sloping block the ground level opens to the street while the upper level opens to the yard and pool. 

While designing with the clients budget in mind, the first sketch design featured 3 bedrooms on the ground (street) level and the upper level (pool) featured the open plan living area with very high ceilings, and a master bedroom that popped out to open onto the yard. Shown in the images above as a darker scheme.

The clients wanted to explore the idea of having the master bedroom on an addition second level so that less bedrooms had to be on ground level and the open plan living area could take up the entire rear width. They also wanted to open this area right up and have as little structure as possible. Experimenting with a few concepts we decided that the light blue of the original house should remain and the modern ground and rear extension was to be white, rather than darker colours from the first sketch (both schemes shown above). 

With help from the town planning team we came up with a design that satisfied councils requirements for not having a 3 storey house, while still managing to have a ‘3rd storey’ (really 2 storeys split over a steeply sloping block).